Yeni Suzuki Jimny’de 1970’lerin tasarımı korunuyor. Aslında meraklısı için bu modeli özel kılan da biraz bu kısım. 1970 model Suzuki Jimny’nin yuvarlak farları 2019 model Suzuki Jimny’de de aynı. Sinyal lambaları ve altındaki kesik köşe çizgisi de öyle. Ha! bunlar Suzuki Jimny değişmedi algısı da yaratmamalı çünkü teknolojisi fazlasıyla yeni.
Aracın farları standart olarak LED aydınlatma ile geliyor. Arka tampona entegre edilen stop tasarımı ise ikinci nesil Suzuki Jimny’e ait. Fark mı… görünümde az sayıda farklılık var. Mesela dikey ön panjur ızgaraları artık 5 parçalı.
Boyutlarına baktığımızda önceki nesilde 3695mm uzunluk, 1600mm genişlik ve 1705mm yükseklik varken şimdi Suzuki Jimny ölçüleri şöyle:
Yeni Suzuki Jimny’nin boyutlarında zeminden yüksekliğin 190mm’den 210mm’e çıkmış olması da önemli bir ayrıntı.
Suzuki Jimny bagaj hacmine baktığımızda eskiden koltukların altında 113 litre hacim vadı. Koltuklar katlandığında 324 litre olan bu hacim, ön koltuk sırtlığı da katlanınca 816 litrelik bir alan sunuyordu. Yeni Suzuki Jimny bagajı ise 185 litre. Arka koltuklar yatırılınca 377 litre olan Suzuki Jimny bagajı, 830 litreye kadar genişleyebiliyor. Bu arada Suzuki Jimny’nin bagajının zemininde sert ve suya dayanıklı bir malzeme kullanılmış. Bu alan, araç içinde iki yetişkinin uzanmasına uygun. Yani onu bir kamp aracı olarak da kullanabilirsiniz.
Suzuki Jimny’nin iç mekan konforu oldukça başarılı. Suzuki Jimny’nin içinde uzun boyluların bile çok ferah durabileceği bir alan var. Uzun boylular için de yüksek olan baş mesafesi çok ferah hissettiriyor. Arka koltuklarda diz mesafesi biraz kısıtlı.
Suzuki Jimny iç mekan malzemesi sert plastik ağırlıklı. Bu, çok kaliteli bir imaj vermiyor. Ama markanın da bu işleri pek taktığı yok. Çünkü ulaşılabilir fiyata off-road kabiliyeti iyi olan bir arazi aracını ikonik bir tasarımla sunmanın gururu ana motivasyonları. Sizin için de böyle şeyle çok önemli değilse Suzuki Jimny’nin içi, ferah ve kullanışlı.
Suzuki Jimny ekran konusunda 9 inçlik bir android tabanlı multimedya ekranına sahip. Sistemde navigasyon da sunuluyor. Ayrıca USB girişi, otomatik klima gibi teknolojiler de Suzuki Jimny’nin içinde var ve otomatik klima standart pakette sunuluyor.
Suzuki Jimny direksiyonundan yükseklik ayarı var ama derinlik ayarı yok. Ayrıca mühendisler, Jimny’nin direksiyonun arkasında amortisör koyarak direksiyon titreşimini engellemişler. Bu da off-road deneyimini keyiflendirecek bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Jimny’nin direksiyonun solunda çarpışma önleyicinin ve şerit takip asistanının kumanda edilebildiği düğmeler var.
Vites üzerindeki küçük kollu kullanarak aracın çekiş seçeneklerini değiştirebiliyorsunuz. 4 ileri vitesli otomatik şanzıman var.
Aracın şasisi daha rijit hale gelmiş. Bu amaçla Suzuki mühendisleri merdiven şasi kullanmış. Bu merdiven şasinin farklı noktalarına bağlantılar ekleyerek arazide aracın burulma olasılığını baya bi’ elemişler. Merdiven tipi ek bağlantılı şasi uygulaması ile araçı arazide daha fazl yük taşıyabilir hale de gelmiş.
Suzuki Jimny arazi yeteneğini üç şeyin birbiriyle uyumlu çalışmasına borçlu:
Bu araç, şehirde hava atmak için arazide ilerlemek için üretilmiş. Bu nedenle çekiş sistemi çok önemli. Çekiş sisteminde birbirinden farklı ayarlarla farklı arazi koşullarında ilerlemek mümkün kılınmış.
Düz yolda ilerlerken gereken gücü sağlıyor ve gerekli çekişi veriyor.
Düşük devirde çekişi arttırıp çamurdan çıkmayı sağlıyor.
Yüksek hızda sürekli 4 tekerden çekiş için kullanılıyor.
LSD moduna geçinde bir tekerlek boşta dönüyorsa buna fren uygulanıyor. Böylece diğer tekerleğe güç aktarılıyor. Bu da mesela çamurdan çıkmak için şahane.
Suzuki Jimny’nin motor özelliklerine, hızlanma verilerine, yakıt tüketimine bakalım…
İncelediğimiz araç Suzuki Jimny 1,5 CLX AT.
ABS; ESP, BAS, ESS, HHC, DSBS, LDWS, TSR, HBA, LSD, kaza anında katlanabilir pedal sistemi, ön-yan-perde havayastıkları, ısofix, hız sabitleme sistemi, otomatik klima, 9 inç multimedya ekranı, bluetooth, USB, deri direksiyon, hidrolik direksiyon, ön koltuk ısıtması, LED farlar, far yıkama, gündüz farları, 15 inçlik hafif alaşım jantlar.
Benzinli Suzuki Jimny yakıt ortalaması 7,5 litre. Şehir içinde 8,4 litre/ şehir dışında 7 litre yakıt tüketimi yapıyor.
Sıfır km Suzuki Jimny fiyatı 208 bin TL’den başlıyor. Donanımı güçlendirince sıfır Jimny fiyatı 214-215 bin TL’ye ulaşıyor. Suzuki’nin Jimny modelinin tam bir rakibi yok. Onun yerine şu alınır diyemiyoruz. O yüzden özel bir kitlesi var. Bu da fiyatını makul kılıyor. Ancak 4X4 çekişi olan kompakt SUV ya da 4X4 pikap araçlarda daha makul fiyatlı örnekler var.
Suzuki Jimny’nin yıllık bakım maliyeti ortalaması 3 bin TL. Bakım aralıkları 15 bin km’de bir. Suzuki Jimny garantisi ise boyada, mekanikte ve korozyonda 3 yıl.
Sosyal Medya Hesaplarımızdan Hemen Bize Ulaşın